راهِ مهاجرت کاری به آلمان هرچند ساده باشد؛ اما داشتن اطلاعات خوب و بررسی شرایط میتواند کمک زیادی به شما بکند. این مطلب راهنمای شما در این مسیر است. راهنمای اخذ ویزای کار آلمان در سال 2022؛ که در آن قرار است مطالب مفیدی، از انواع ویزای کاری آلمان گرفته تا شرایط و مراحل اخذ را با استفاده از جدیدترین قوانین در اختیارتان بگذاریم.
قبل از خواندن ادامۀ متن؛ اگر به هر دلیلی فرصت مطالعۀ این مقاله را ندارید یا از حوصلۀ شما خارج است و در صورتی که نیاز به مشاوره دارید، فرم ارزیابی مهاجرت را پُر کنید تا با یک مشاورۀ دقیق راهنماییتان کنیم.
اگر یادتان رفته، یادآوری میکنیم که آلمان کمبود نیروی کار دارد و یک کشور ایدهآل برای کار است. راحتیِ اخذ ویزا برای ایرانیان، حقوق و دستمزد خوب، سطح رفاه و کیفیت زندگی بالا و امکان اخذ اقامت دائم از مهمترین مزایای مهاجرت به آلمان از طریق کار هستند. خب، قدم اول ما مسیر این راهنما، بررسی مشاغل مورد نیاز این کشور است:
آلمان به چه مشاغلی نیاز دارد؟
قدم اول برای مهاجرت به آلمان برای کار، بررسی این مورد است که اصلاً آیا شغل شما در این کشور تقاضا دارد و بازارکار آن خوب است یا نه؟ بعضی مشاغل در بازارکار این کشور رونق خوبی دارند و باتوجه به کمبود نیرو، آلمان دستِ مهاجران متخصص در این زمینهها را به گرمی میفشارد.
آلمان به مشاغلی که در این حوزهها هستند بیشتر از همه نیاز دارد:
پزشکی، پرستاری و سلامت
مهندسی
IT، علوم کامپیوتر و شبکه
فروش و بازاریابی
فنی-تخصصی
علوم پایه و تحقیقاتی
البته اگر تخصص شما در این حوزهها نیست، معنای آن این نیست که آلمان به تخصص شما نیاز ندارد.
انواع ویزای کار آلمان کدامند؟
انواع ویزای کار آلمان کدامند؟
ویزای کاری آلمان بهطور کلی به دو نوع کوتاهمدت (Short-stay) و بلندمدت (Long-stay) تقسیمبندی میشود. ویزاهای کوتاهمدت از چند روز تا چند ماه اعتبار دارند و بیشتر برای سفرهای کاری کوتاهمدت استفاده میشوند. ویزاهای بلندمدت بسته به نوع ویزا، از چند ماه تا چند سال وقت دارند. در زیر مهمترین ویزاهای کاری آلمان را آوردهایم:
Employement Visa (ویزای کار)
Jobseeker Visa (ویزای جستجوی کار)
Ausbildung Visa (ویزای آوسبیلدونگ)
Self-employed and Freelancer (ویزای خوداشتغالی و فریلنسری)
Blue Card (بلوکارت آلمان)
Au Pair and Internship
ICT (برنامه انتقال درون شرکتی)
در زیر هرکدام از این ویزاها را بهطور مختصر توضیح خواهیم داد:
1. ویزای کار آلمان (Employement Visa)
در حالت کلی، برای کار در کشور آلمان باید ویزا و مجوز کار (Work Permit) بگیرید؛ که لازمه آن اخذ جاب آفر یا پیشنهاد شغلی از یک کارفرمای آلمانی است. نیروهای فنی و متخصص (Skilled Workers) با گرفتن جاب آفر، میتوانند ویزای کار گرفته و به آلمان مهاجرت کنند.
ازجمله مهمترین شرایط اخذ این ویزا؛ داشتن سابقهکار مرتبط و مفید، داشتن مدرک تحصیلی یا مدرک مهارتیِ معتبر، مدرک زبان آلمانی و داشتن تمکن مالی است.
2. ویزای جستجوی کار آلمان (Jobseeker Visa)
اگر نتوانستید از ایران در آلمان کار پیدا کنید، میتوانید با گرفتن ویزای جستجوی کار، بهمدت شش ماه به آلمان رفته و در آنجا کار پیدا کنید. البته شرایطی دارد!
داشتنِ مدرک تحصیلی معتبر، مدرک زبان آلمانی، تمکن مالی برای هزینۀ شش ماه زندگی در آلمان و حداقل 5سال سابقهکار مفید از مهمترین شرایط گرفتن این ویزاست.
3. ویزای آوسبیلدونگ آلمان (Ausbildung Visa)
آوسبیلدونگ، دورههای کارآموزی هستند که با شرکت در آنها بهشکل مهارتمحور در یک موسسه تحصیل و کار میکنید. در این مدت به شما حقوق داده میشود و پس از پایان دوره هم میتوانید بهراحتی به بازارکار آلمان وارد شده و کار کنید. این دورهها بیشتر بهدرد نوجوانان و جوانانی میخورد که میخواهند هرچه زودتر مهارتهای عملی را یاد گرفته و در آلمان کار کنند.
برای اخذ ویزای آوسبیلدونگ آلمان باید حداقل مدرک دیپلم، مدرک زبان آلمانی و تمکن مالی داشته باشید. حداقل سن برای اخذ این ویزا هم 17 سال است.
4. ویزای خوداشتغالی و فریلنسری (Self-employed and Freelancer)
خوداشتغالی نوعی سرمایهگذاری است که در آن با یک طرح تجاری و مبلغی سرمایه وارد این کشور میشوید و یک بیزینس در این کشور راه میاندازید. داشتن سابقهکار مرتبط و مفید، سرمایه موردنیاز و بیزینسپلن قوی از مهمترین شرایط اخذ این ویزا هستند.
فریلنسری هم یکی از انواع ویزای کار آلمان است که با استفاده از آن میتوانید به شکل فریلنسر در این کشور کار کنید. برای گرفتن این ویزا باید مهارتهای خوبی داشته باشید، ثابت کنید که میتوانید در حوزه مدنظر خدمات خوبی به این شکل ارائه دهید و درنهایت یک مجوز بگیرید.
برای اخذ ویزای آوسبیلدونگ آلمان باید حداقل مدرک دیپلم، مدرک زبان آلمانی و تمکن مالی داشته باشید. حداقل سن برای اخذ این ویزا هم 17 سال است.
5. بلوکارت آلمان (Blue Card)
بلوکارت یک مجوز اقامت است؛ که با استفاده از آن میتوانید در آلمان به کار و زندگی مشغول شوید. برای گرفتن بلوکارت باید مدرک تحصیلی دانشگاهی داشته باشید و یک جاب آفر موردتایید از کارفرماهای آلمانی هم گرفته باشید. حقوق و دستمزد شما در قرارداد باید حداقل 56,800 یورو در سال و برای مشاغلی که در آنها کمبود نیروی کار هست حداقل 44,304 یورو در سال باشد.
با داشتن کارت آبی میتوانید تا 3 ماه بعد از تاریخ اتمام قراردادِ کاری در آلمان بمانید. همچنین با داشتنِ این مجوز، بعد از 33 ماه و در بعضی شرایط بعد از 21 ماه میتوانید اقامت دائم آلمان را بگیرید.
6. Au Pair and Internship
ویزای Au Pair برای جوانان زیرِ 27 سال است که به فرهنگ آلمانی علاقهمندند و مایلاند در یک خانواده آلمانی کار کنند. اوپرها در کارهای خانه به این خانواده کمک میکنند و در ازای آن، اقامت رایگان، غذا و دستمزد از این خانواده میگیرند. ویزای اوپر برای حداقل 6ماه و حداکثر 1سال صادر میشود و قابل تمدید نیست.
این ویزا یک فرصت بسیار خوب برای افرادی است که میخواهند زبان آلمانی را بهشکل کاربردی در یک محیط واقعی یاد بگیرند و از آن برای گرفتن سایر ویزاها و اقامت آلمان استفاده کنند.
دورههای کارآموزی یا انترنی هم دورههای کارِ کاربردی هستند که که دانشجویان و دانشآموزان میتوانند با شرکت در آنها، علاوه بر پول درآوردن، سابقهکار کسب کنند و برای اخذ ویزای کاری آلمان از آن استفاده کنند
7. برنامه انتقال درونشرکتی (ICT)
برنامه انتقال درونشرکتی (intra-corporate transfer) یکی از روشهای مهاجرت کاری به آلمان است که با استفاده از آن میتوانید در شعبۀ شرکت یا سازمانِ خود در آلمان یا سایر کشورهای اروپایی کار کنید.
موقعیت شغلی شما باید مدیر یا نیروی متخصص باشد و توسط این شرکت به اروپا اعزام شوید. در صورت داشتن شرایط مدنظر، یک ICT Card به شما داده میشود که اجازه کار و اقامت در آلمان و بقیه کشورهایی عضو اتحادیه اروپا را به شما میدهد.
وضعیت و قوانین و فرهنگِ کار در آلمان چگونه است؟
آلمانیها بهشدت منظم و قانونمند هستند. بههمین دلیل توصیه میکنیم قبل از مهاجرت به آلمان از طریق کار، آشنایی کامل با شرایط، قوانین و فرهنگِ کار در این کشور داشته باشید.
روزهای کاری در آلمان دوشنبه الی شنبه و تعداد ساعات کاری در روز هم 7 الی 8 ساعت است. 24 روز در سال مرخصی صادر میشود که زایمان، بیماری، نگهداری فرزند و … هم مرخصی جداگانه و با حقوق دارند.
حداقل حقوق ساعتی از ماه جولای 2022 مبلغ 10.45 یورو و میانگین حقوق خالص ماهانه رقمی حدود 4,000 یورو است. بسته به میزانِ درآمد باید تا %45 مبلغ دستمزد و حقوق در آلمان را مالیات بدهید و نصفِ حق بیمه را هم خودتان باید پرداخت کنید.